Много
обичам кюфтета от месо, което тъкмо е смляно пред мен – може би защото нямат
нищо общо с вкуса на кюфтетата от готовата кайма, предлагана по магазините. А
днес улучих и евтино месо в кварталния магазин и директно си смелих кило и
половина свинско. За съжаление обаче нямаха телешко, за да ми смелят и от него
кайма, така че се прибрах вкъщи с кило и половина свинска кайма, която, както и
да се погледне, си беше доста мазна (от прошарено месо). Каквото и да бях
сготвила с тази кайма, щеше да се свие, защото каймата ще си пусне мазнината. Реших,
че най-бързо, лесно и неангажиращо за мен като домакиня ще бъде просто да метна
каймата на топки в една тава и след има-няма час да извадя готови кюфтенца от
фурната. Всичките ми идеи за руло Стефани, мусака или гнезда бяха тотално
отхвърлени от гледна точка на това, че нямах твърде много време преди гостите
ми да дойдат. Така че запретнах ръкави и подготвих за нула време ето такива кюфтенца:
Продукти:
1500
гр. кайма (ако имате по-малко кайма, намалете количествата на лука и яйцата)
2
глави лук
2 яйца
сол
черен
пипер
червен
пипер
магданоз
целина
чубрица
кимион
на прах
олио
Начин
на приготвяне:
В
купа се омесват каймата, яйцата, главите лук, нарязани на много ситно, сол,
черен и червен пипер, магданоз, целина, чубрица и кимион.
От
омесената кайма оформяте топки (на мен ми излязоха около 25 броя) и ги
поставяте в съвсем леко омазнената с олио тава, като оставяте по малко място
между топките.
Аз
използвах най-голямата си тава за това количество кайма. Имайте предвид, че при
печенето доста от мазнината от каймата ще се отдели в тавата и кюфтетата,
колкото и големи да са ви се стрували в началото, ще се свият доста, ако ползвате само свинска кайма.
Печете
ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Щом
кюфтенцата се запекат добре от едната страна, ги обърнете в тавата, за да
хванат цвят и от другата.
Ако
се чудите с какво да поднесете вечерята, изобщо не му мислете – направете една
свежа зелена салата и сипвайте бирата или виното по чашите.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар