Едва ли
има мъж, на когото, след като види и помирише голямо парче ребърца, тъкмо
извадени от фурната, да не му потекат лигите. Изключение в случая, разбира се,
правят вегетарианците и веганите. Но те пък са малцинство сред мъжете. Така че,
ако желаете да зарадвате любимият си мъж след два-три дни по повод Свети
Валентин, може да пробвате да го направите с тази рецепта – не съм убедена,
дали той ще има сили за романтични подвизи, след като изяде ребърцата, но ще
помни и разказва за тази вечеря дълго след това. В крайна сметка любовта на
мъжа минава през корема, така че с тези ребърца може да си гарантирате любов за
доста време напред.
Рецептата
не е сложна и не изисква много време за подготовка, а докато се пекат ребърцата
от вас не се иска нищо друго освен да се насладите на чаша хубаво вино.
Продукти:
800-1000
гр. ребърца (свински гърди с кост) – цяло парче, а не предварително нарязани в
магазина – постарайте се да изберете някое по-тънко парче, за да може ребърцата
лесно и сравнително бързо да се опекат
сол
черен
пипер
червен пипер
магданоз
целина
чубрица
1 супена
лъжица дижонска горчица (или друга, с каквато разполагате)
1 чаена
лъжица мед
1 супена
лъжица сос Уорчестър
1 супена
лъжица лютеница/доматено пюре
1 супена
лъжица балсамов оцет
1 супена
лъжица зехтин
2
скилидки чесън
1 чаша
червено вино
Начин на
приготвяне:
Парчето
ребра се измива и се поръсва от двете страни със сол, черен и червен пипер,
магданоз, целина и чубрица.
В купичка
се подготвя смес от нарязания на съвсем ситно или начукан чесън, горчицата,
меда, соса Уорчестър, лютеницата, балсамовия оцет и зехтина. Сместа се
разбърква добре и месото се намазва с нея от всички страни.
Намазаното
месо се поставя в намазнена тава. Изберете тава, която да е малко по-голяма от
парчето месо. Излейте чаша червено вино (около 150 мл.) в тавата при месото и малко
вода, ¼ чаена чаша.
Завийте
тавата с месото плътно с алуминиево фолио. Печете ребърцата в предварително
загрята на 180 градуса фурна за около час и половина. След това свалете
алуминиевото фолио и запечете месото за 10 минути, обърнете го, за да се запече
от другата страна, печете още 10 минути и сервирайте с гарнитура по ваш избор.
И с червено вино!
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар