Страници

вторник, 11 февруари 2014 г.

Мариновани ребърца на фурна с червено вино



Мариновани ребърца на фурна с червено вино

Едва ли има мъж, на когото, след като види и помирише голямо парче ребърца, тъкмо извадени от фурната, да не му потекат лигите. Изключение в случая, разбира се, правят вегетарианците и веганите. Но те пък са малцинство сред мъжете. Така че, ако желаете да зарадвате любимият си мъж след два-три дни по повод Свети Валентин, може да пробвате да го направите с тази рецепта – не съм убедена, дали той ще има сили за романтични подвизи, след като изяде ребърцата, но ще помни и разказва за тази вечеря дълго след това. В крайна сметка любовта на мъжа минава през корема, така че с тези ребърца може да си гарантирате любов за доста време напред.
Рецептата не е сложна и не изисква много време за подготовка, а докато се пекат ребърцата от вас не се иска нищо друго освен да се насладите на чаша хубаво вино.

Продукти:

800-1000 гр. ребърца (свински гърди с кост) – цяло парче, а не предварително нарязани в магазина – постарайте се да изберете някое по-тънко парче, за да може ребърцата лесно и сравнително бързо да се опекат
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
целина
чубрица
1 супена лъжица дижонска горчица (или друга, с каквато разполагате)
1 чаена лъжица мед
1 супена лъжица сос Уорчестър
1 супена лъжица лютеница/доматено пюре
1 супена лъжица балсамов оцет
1 супена лъжица зехтин
2 скилидки чесън
1 чаша червено вино

Начин на приготвяне:

Парчето ребра се измива и се поръсва от двете страни със сол, черен и червен пипер, магданоз, целина и чубрица.

В купичка се подготвя смес от нарязания на съвсем ситно или начукан чесън, горчицата, меда, соса Уорчестър, лютеницата, балсамовия оцет и зехтина. Сместа се разбърква добре и месото се намазва с нея от всички страни.

Намазаното месо се поставя в намазнена тава. Изберете тава, която да е малко по-голяма от парчето месо. Излейте чаша червено вино (около 150 мл.) в тавата при месото и малко вода, ¼ чаена чаша.

Завийте тавата с месото плътно с алуминиево фолио. Печете ребърцата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина. След това свалете алуминиевото фолио и запечете месото за 10 минути, обърнете го, за да се запече от другата страна, печете още 10 минути и сервирайте с гарнитура по ваш избор. И с червено вино!

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар