Днес съм
много неорганизирана. Неделно се събудих към 10 сутринта, обзета от ентусиазъм
да направя кифлички за закуска. Няма какво да се лъжем, кифличките не станаха
за сутрешна закуска (трябваше да стана поне 3 часа по-рано за целта), но бяха
прясно изпечени, ароматни и изключително изкушаващи за късен обяд или
следобедната закуска. Цяла сутрин карах само на кафе и плодове в трепетно
очакване да извадя първата тава с кифлички от фурната и да ги нападнем – да
изядем по две, по три, по пет… И като казах по три, по пет – един много любим
виц:
Един човек отива при полицай и го пита:
- Колко кифли можеш да изядеш на празен стомах?
- Три.
- Как три, бе! Нали като изядеш първата, вече
няма да е на празен стомах?
- Е! – зарадвал се полицаят. – Сега ще отида да
затапя шефа.
Отишъл и казал:
- Шефе, колко кифли можеш да изядеш на празен
стомах?
- Пет.
- Ех, ако беше казал три, как щях да те затапя.
Продукти:
200 мл. прясно мляко
100 мл. вода
70 гр. масло
1 ч.л.мед
500 гр. брашно
2 ч.л.сол
7 гр. суха мая (едно пакетче)
2 яйца
250 гр. сирене
сусам/мак
Начин на приготвяне:
Тестото за кифличките е замесено в машината за
хляб, но ако нямате такава машина, няма пречка да се замеси на ръка и да се
остави да втаса – за мен обаче програмата за месене и втасване на хлебопекарна е
голямо облекчение.
В контейнера на машината за хляб се изсипват
млякото, водата, маслото – нарязано на кубчета или ивици, меда, брашното, солта
и сухата мая. Аз ги изсипвам в този ред, тъй като така е предвидено в инструкциите
за употреба на моята хлебопекарна – погледнете инструкциите за реда на
поставяне на продуктите в контейнера на вашия уред.
Машината се пуска на програмата за месене и
втасване на тесто и след края на програмата тестото се вади от машината, разделя
се на две равни топки и всяка топка се разточва на тънък кръг. Всеки от кръговете
се разрязва на 12-14 триъгълника (все едно се разрязва торта на парчета).
В чашка се отделя жълтъкът на едно от яйцата – ще
се ползва за намазване на кифличките, а останалият от яйцето белтък се разбива
заедно с жълтъка и белтъка на второто яйце. Към разбитите 2 белтъка и 1 жълтък
се добавя 250 гр. натрошено сирене.
В основата на всеки от триъгълниците тесто се
поставя по 1 лъжичка от сместа от сирене и яйца и след това част от поставената
смес се издърпва по посока срещулежащия ъгъл на триъгълника. Ей, колко
математическо стана – равнобедрени триъгълници, срещулежащи ъгли. Може да се
включат и учениците в правенето на кифличките, като им се възложи да изчислят
лицето, обиколката на окръжността от тесто, а също и размера на ъглите на триъгълните
сектори от окръжността :))
Кифличките се нареждат в тава, покрита с хартия
за печене (аз ги пекох на 2 пъти в най-голямата си тава) – между кифличките
трябва да се остави място, защото се оставят да втасат още веднъж преди печене.
Преди да се сложат във фурната, за да се изпекат,
кифличките се намазват с жълтъка, който предварително сте си заделили, и се
поръсват със сусам и/или мак, но няма пречка да се оставят и без поръска – въпрос
на вкус.
Кифличките се пекат на 180 градуса, до момента, в
който не можете да устоите на цвета им – трябва да са златисто-кафеникави.
Вкъщи се хапват още горещи – веднага след като
излязат от фурната, защото никой не им оставя време да изстинат. Стават много
вкусни, меки и пухкави.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар