В България
пуешкото месо не е твърде популярно, което е жалко – освен че е изключително
вкусно, то е и много полезно, а също и диетично. Поради това не мога да не
споделя една рецепта за приготвяне на много ароматни и страхотно вкусни пуешки
бутчета. Всеки от нас може да внесе разнообразие в семейното меню, като
приготви пуешко вместо стандартните пилешко и свинско – изобщо не е трудно.
Продукти:
2 пуешки
бутчета (аз готвих за двама – ако ще гощавате повече хора, предвидете по едно
бутче за всеки и увеличете количествата на останалите съставки)
2 моркова
1 стрък
селари (американска целина на стъбла) – ако няма откъде да купите, не я
заменяйте с българска целина, а просто я пропуснете като продукт)
1 голяма
глава лук
4-5
скилидки чесън
2 супени
лъжици горчица
300 мл.
тъмна бира
100 мл.
вода
2 супени
лъжици заквасена сметана
сол
черен
пипер
червен
пипер
розмарин
мащерка
зехтин
Начин на
приготвяне:
Пуешките
бутчета се измиват и се подправят със сол, черен и червен пипер и розмарин.
Бутчетата се намазват отвсякъде с горчица и се поставят в намазнена тавичка.
В
тавичката при бутчетата се добавят нарязаните моркови, селари, лук и чесън – не
се притеснявайте за това на какви парчета режете зеленчуците – когато се
опекат, те се пасират.
Поръсете
нарязаните зеленчуци със сол, черен пипер и малко олио, добавете към тях 2-3
стръка прясна мащерка, малко зехтин, 300 мл. бира и 100 мл. вода.
Завийте
тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна
за около час и половина.
Извадете
тавата с бутчетата, махнете фолиото, извадете бутчетата в една чиния, а всички
зеленчуци, заедно с течността около тях изсипете в тенджера. Ако сте ползвали
стръкове прясна мащерка, ги извадете от тенджерата със зеленчуците.
Върнете
пуешките бутчетата в тавата, добавете при тях малко зехтин и малко вода и ги
върнете във фурната, за да се запекат. Когато кожата на бутчетата стане красиво
златиста, ги обърнете, за да се запекат по същия начин и от другата страна.
Докато
бутчетата се запичат, пасирайте зеленчуците в тенджерата и добавете към тях 2
супени лъжици заквасена сметана и разбъркайте соса.
За
гарнитура към месото направих в отделна тавичка печени картофи – пекох ги във
фурната паралелно с пуешкото.
Сервирането
– във всяка чиния сипах по един черпак от зеленчуково-бирения сос, върху соса
сложих картофки, а върху тях – пуешко бутче. За красота добавих стрък прясна
мащерка. Прибавих и халба бира за абсолютно съвършенство на вечерята.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар