Страници

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Пуешки бутчета със зеленчуково-бирен сос



Пуешки бутчета със зеленчуково-бирен сос

В България пуешкото месо не е твърде популярно, което е жалко – освен че е изключително вкусно, то е и много полезно, а също и диетично. Поради това не мога да не споделя една рецепта за приготвяне на много ароматни и страхотно вкусни пуешки бутчета. Всеки от нас може да внесе разнообразие в семейното меню, като приготви пуешко вместо стандартните пилешко и свинско – изобщо не е трудно.

Продукти:

2 пуешки бутчета (аз готвих за двама – ако ще гощавате повече хора, предвидете по едно бутче за всеки и увеличете количествата на останалите съставки)
2 моркова
1 стрък селари (американска целина на стъбла) – ако няма откъде да купите, не я заменяйте с българска целина, а просто я пропуснете като продукт)
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
2 супени лъжици горчица
300 мл. тъмна бира
100 мл. вода
2 супени лъжици заквасена сметана
сол
черен пипер
червен пипер
розмарин
мащерка
зехтин

Начин на приготвяне:

Пуешките бутчета се измиват и се подправят със сол, черен и червен пипер и розмарин. Бутчетата се намазват отвсякъде с горчица и се поставят в намазнена тавичка.

В тавичката при бутчетата се добавят нарязаните моркови, селари, лук и чесън – не се притеснявайте за това на какви парчета режете зеленчуците – когато се опекат, те се пасират.

Поръсете нарязаните зеленчуци със сол, черен пипер и малко олио, добавете към тях 2-3 стръка прясна мащерка, малко зехтин, 300 мл. бира и 100 мл. вода.

Завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина.

Извадете тавата с бутчетата, махнете фолиото, извадете бутчетата в една чиния, а всички зеленчуци, заедно с течността около тях изсипете в тенджера. Ако сте ползвали стръкове прясна мащерка, ги извадете от тенджерата със зеленчуците.

Върнете пуешките бутчетата в тавата, добавете при тях малко зехтин и малко вода и ги върнете във фурната, за да се запекат. Когато кожата на бутчетата стане красиво златиста, ги обърнете, за да се запекат по същия начин и от другата страна.

Докато бутчетата се запичат, пасирайте зеленчуците в тенджерата и добавете към тях 2 супени лъжици заквасена сметана и разбъркайте соса. 

За гарнитура към месото направих в отделна тавичка печени картофи – пекох ги във фурната паралелно с пуешкото.

Сервирането – във всяка чиния сипах по един черпак от зеленчуково-бирения сос, върху соса сложих картофки, а върху тях – пуешко бутче. За красота добавих стрък прясна мащерка. Прибавих и халба бира за абсолютно съвършенство на вечерята.   

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар