Страници

понеделник, 24 март 2014 г.

Свинско с грах


Свинско с грах

Не бях готвила грах от страшно много време, което е изключително странно – вкъщи обожаваме грах, а и той е една от любимите ми здравословни храни. Дори и консервиран, грахът не губи хранителните и вкусовите си качества. А вкусовите качества на свинското с грах…, ех, така ми е мъчно, че пиша тази рецепта, след като ометохме цялата тенджера. С удоволствие бих хапнала една порция за вдъхновение. Това ястие вкъщи беше прекръстено на грЯх с месо, поради греховно добрият вкус, който ни принуди да изядем по 2-3 порции всеки само за вечеря. Нека не Ви спира факта, че на снимката ястието не изглежда особено апетитно – на вкус беше феноменално.

Продукти:

1 кг. свинско месо от плешка или бут
2 големи консерви грах (общо около 900 - 1000 гр. отцедено тегло да е граха)
1 голяма глава лук
1 стрък селари (целина на стъбла)
1 голям морков
3-4 скилидки чесън
1 консерва домати на кубчета
олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
чубрица
вода

Начин на приготвяне:

Лукът, морковите, целината и скилидките чесън се нарязват на дребно, месото се реже на хапки.

В тенджера се загрява 1 кафена чаша олио и в него се изсипват зеленчуците – чесъна, лука, моркова и целината. След като те се запържат леко, в тенджерата се добавя нарязаното на хапки свинско месо, солта, черния пипер, сухия магданоз и чубрицата и всичко се разбърква добре със зеленчуците. И месото и зеленчуците си пускат вода, така че аз запържвам/задушавам месото без допълнителна вода на тази фаза – около половин час готвих само зеленчуците с месото – разбърквах доста често, за да може всички хапки месо да се равномерно сготвени.

След като водата, която зеленчуците и месото са си пуснали, се изпари, се доливат 500 – 700 мл гореща вода, на тенджерата се поставя капак, така че да стои леко притворен и готвенето на месото продължава, докато и допълнително налятата вода изври. Месото се разбърква периодично. Щом водата се изпари, извадете едно средно голямо парче месо от тенджерата и проверете дали е готово – ако още е жилаво, долейте в тенджерата още 200 мл. вода и изчакайте и тя да изври. 

Щом месото е почти или съвсем готово, в тенджерата се добавя червен пипер, ястието се разбърква и се прибавят отцеденият грах и консервата нарязани домати. Всичко се разбърква добре, ястието се готви още 10-15 минути и се сваля от котлона. Сервира се с магданоз и изстудена бира. Или пък с чаша хубаво червено вино.



В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар