Не бях
готвила грах от страшно много време, което е изключително странно – вкъщи
обожаваме грах, а и той е една от любимите ми здравословни храни. Дори и
консервиран, грахът не губи хранителните и вкусовите си качества. А вкусовите
качества на свинското с грах…, ех, така ми е мъчно, че пиша тази рецепта, след
като ометохме цялата тенджера. С удоволствие бих хапнала една порция за
вдъхновение. Това ястие вкъщи беше прекръстено на грЯх с месо, поради греховно
добрият вкус, който ни принуди да изядем по 2-3 порции всеки само за вечеря.
Нека не Ви спира факта, че на снимката ястието не изглежда особено апетитно –
на вкус беше феноменално.
Продукти:
1 кг. свинско месо от плешка или бут
2 големи
консерви грах (общо около 900 - 1000 гр. отцедено тегло да е граха)
1 голяма
глава лук
1 стрък селари (целина на стъбла)
1
голям морков
3-4
скилидки чесън
1
консерва домати на кубчета
олио
сол
черен
пипер
червен
пипер
магданоз
чубрица
вода
Начин
на приготвяне:
Лукът,
морковите, целината и скилидките чесън се нарязват на дребно, месото се реже на
хапки.
В
тенджера се загрява 1 кафена чаша олио и в него се изсипват зеленчуците –
чесъна, лука, моркова и целината. След като те се запържат леко, в тенджерата
се добавя нарязаното на хапки свинско месо, солта, черния пипер, сухия магданоз
и чубрицата и всичко се разбърква добре със зеленчуците. И месото и зеленчуците
си пускат вода, така че аз запържвам/задушавам месото без допълнителна вода на тази
фаза – около половин час готвих само зеленчуците с месото – разбърквах доста
често, за да може всички хапки месо да се равномерно сготвени.
След
като водата, която зеленчуците и месото са си пуснали, се изпари, се доливат
500 – 700 мл гореща вода, на тенджерата се поставя капак, така че да стои леко
притворен и готвенето на месото продължава, докато и допълнително налятата вода
изври. Месото се разбърква периодично. Щом водата се изпари, извадете едно
средно голямо парче месо от тенджерата и проверете дали е готово – ако още е
жилаво, долейте в тенджерата още 200 мл. вода и изчакайте и тя да изври.
Щом месото е почти или съвсем готово, в тенджерата се добавя червен пипер, ястието се разбърква и се прибавят
отцеденият грах и консервата нарязани домати. Всичко се разбърква добре, ястието се готви още 10-15 минути
и се сваля от котлона. Сервира се с магданоз и изстудена бира. Или пък с чаша
хубаво червено вино.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар