Има доста варианти за приготвяне на сърчица.
Може би най-известният е този, по който ги правят във всички кръчми – на тиган
с масло. Безспорно много вкусна рецепта, но заради пърженето и многото масло, в
което сърчицата плуват при сервирането им, избягвам да си ги поръчвам. Вкъщи
също се старая да не приготвям пържена храна (не винаги успявам – понякога не
мога да се сдържа да приготвя нещо в тигана), но пък за сърчицата често ползвам
един далеч по-здравословен вариант за приготвяне. При това няма опасност
сърчицата да станат жилави и “гумени”, който резултат понякога се случва човек
да постигне, ако ги приготвя на тиган.
Ястието сготвих в най-малкия гювеч, с
който разполагам (или пък в най-голямото гювече, което имам – зависи от
гледната точка) – събира 2 литра (т.е. има вместимостта на 3-4 гювечета). Приготвяйки
сърчицата в гювеч или гювечета може да сложите всякакви зеленчуци, които
обичате и ви се намират из хладилника. Така няма да се наложи да приготвяте
някаква гарнитура към месото, а и заради многото зеленчуци и сравнително
малкото мазнини ще имате една доста здравословна вечеря.
Продукти:
500 гр. пилешки сърчица
2 глави лук
2-3 зелени и/или червени чушки
1 морков
3-4 скилидки чесън
2 средно големи домата
100 мл. бира
олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
целина
чубрица
Начин на приготвяне:
Сърчицата се измиват много добре (може да има
съсирена кръв по тях) и се оставят в гевгир да се отцедят.
През това време се почистват, измиват и
нарязват зеленчуците: лукът и доматите – на кубчета, чушките – на едри парчета,
морковите – на колелца, скилидките чесън – на малки парченца. Зеленчуците и
сърчицата се разпределят по гювечетата или се изсипват в гювеча, ако готвите
цялото ястие в един глинен съд.
Ястието се наръсва със сол, черен и червен
пипер, чубрица, магданоз и целина. Добавят се олио на вкус и 100 мл. бира. Към
този момент ястието изглежда горе долу така:
Всички продукти се разбъркват добре и ястието
се слага във студена фурна. Пече се на 150-160 градуса за около два часа и
половина, като последния половин – един час капака на гювеча се маха, за да
изври част от течността.
Докато чакате гювечето да се пече, си сипете
халба бира. В случай че нямате бира, слезте до магазина, за да решите незабавно
този проблем – изпечените сърчица вървят чудесно с добре изстудената
кехлибарена течност :)
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар