Страници

вторник, 25 март 2014 г.

Пилешки сърчица с бира и зеленчуци в гювече



Пилешки сърчица с бира и зеленчуци в гювече

Има доста варианти за приготвяне на сърчица. Може би най-известният е този, по който ги правят във всички кръчми – на тиган с масло. Безспорно много вкусна рецепта, но заради пърженето и многото масло, в което сърчицата плуват при сервирането им, избягвам да си ги поръчвам. Вкъщи също се старая да не приготвям пържена храна (не винаги успявам – понякога не мога да се сдържа да приготвя нещо в тигана), но пък за сърчицата често ползвам един далеч по-здравословен вариант за приготвяне. При това няма опасност сърчицата да станат жилави и “гумени”, който резултат понякога се случва човек да постигне, ако ги приготвя на тиган.

Ястието сготвих в най-малкия гювеч, с който разполагам (или пък в най-голямото гювече, което имам – зависи от гледната точка) – събира 2 литра (т.е. има вместимостта на 3-4 гювечета). Приготвяйки сърчицата в гювеч или гювечета може да сложите всякакви зеленчуци, които обичате и ви се намират из хладилника. Така няма да се наложи да приготвяте някаква гарнитура към месото, а и заради многото зеленчуци и сравнително малкото мазнини ще имате една доста здравословна вечеря. 

Продукти:

500 гр. пилешки сърчица
2 глави лук
2-3 зелени  и/или червени чушки
1 морков
3-4 скилидки чесън
2 средно големи домата
100 мл. бира
олио
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
целина
чубрица

Начин на приготвяне:

Сърчицата се измиват много добре (може да има съсирена кръв по тях) и се оставят в гевгир да се отцедят.

През това време се почистват, измиват и нарязват зеленчуците: лукът и доматите – на кубчета, чушките – на едри парчета, морковите – на колелца, скилидките чесън – на малки парченца. Зеленчуците и сърчицата се разпределят по гювечетата или се изсипват в гювеча, ако готвите цялото ястие в един глинен съд.

Ястието се наръсва със сол, черен и червен пипер, чубрица, магданоз и целина. Добавят се олио на вкус и 100 мл. бира. Към този момент ястието изглежда горе долу така:

Пилешки сърчица с бира и зеленчуци в гювече

Всички продукти се разбъркват добре и ястието се слага във студена фурна. Пече се на 150-160 градуса за около два часа и половина, като последния половин – един час капака на гювеча се маха, за да изври част от течността.

Докато чакате гювечето да се пече, си сипете халба бира. В случай че нямате бира, слезте до магазина, за да решите незабавно този проблем – изпечените сърчица вървят чудесно с добре изстудената кехлибарена течност :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар