Страници

вторник, 1 април 2014 г.

Хрупкави пилешки бутчета на фурна



Хрупкави пилешки бутчета на фурна
Наскоро ходих на автобусна екскурзия в чужбина. В автобуса имаше няколко семейства с деца. Направи ми впечатление, че половината родители, дошли на екскурзията с децата си, купуваха на въпросните хлапета пълни боклуци за ядене – то не бяха менюта от всички вериги за бърза закуска, всякакви натъпкани със захар безалкохолни, разни желирани гадости и какво ли още не. И това беше храната, която децата тъпчеха по цял ден. Не съм вманиачен привърженик на здравословното хранене и не мисля, че е голям проблем едно 10-12-годишно дете веднъж месечно например да изяде меню от заведение за бързо хранене, съдържащо голяма порция пържено пиле, голяма порция пържени картофи, голяма кола и не знам още какви чудеса. Обаче нормално ли е да даваш на детето си всекидневно и основно такава храна. Още повече, когато около теб има далеч по-вкусни и по-здравословни неща за хапване. В случая и децата сами хленчеха на родителите си да им купят не знам си какво меню от не знам си каква закусвалня, което обаче не може съвсем да оправдае избора на храна, правен от родителите. Вероятно всички деца обичат пържено/панирано пиле и очевидно, когато човек е на екскурзия, най-лесно е да купи нещо приготвено в заведение. Но когато семейството е вкъщи, може да се измисли някаква по-здравословна алтернатива, близка като вкус, но не толкова вредна и калорична колкото храната, предлаганата в заведенията за бързо хранене. Пилешкото, което приготвих, беше резултат от опита ми да “олекотя” панираните пилешки бутчета, като ги приготвя на фурна, с минимално мазнина, но запазя хрукавия им горен слой.

Продукти:

по 2-3 малки долни пилешки бутчета на порция
зехтин
брашно
1 яйце за всеки 6-7 бутчета
галета
сол
черен и червен пипер
къри
сух магданоз
чесън на прах
сусам

Начин на приготвяне:

За рецептата използвайте по-дребни пилешки бутчета – по 2-3 броя на човек, или пък пилешко филе, нарязано на хапки.

Пилешкото месо се измива, върху всяко парче се капва по 2-3 капки зехтин и с ръце зехтина се разпределя равномерно по месото.

Бутчетата се овалват в смес от брашно, сол и черен пипер.

След това набрашнените парчета месо се потапят в разбитите яйца (1 яйце на мен ми стигна за 7 бутчета).

След като са минали през яйцата, бутчетата се овалват в смес от галета, сух магданоз, червен пипер, чесън на прах, сусам и малко къри.

Бутчатата се нарждат в тава, предварително застлана с хартия за печене, ето така изглеждат вече оваляни:

Върху тях на съвсем фина струйка/на капки се излива малко зехтин.

Пилешките бутчета се поставят в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пекат, докато придобият апетитен наситен златист цвят. Сервират се със здравословна гарнитура по избор (по възможност да не са пържени картофи, защото все пак идеята беше да са здравословна алтернатива на храната от заведенията за бързо хранене). Салата от свежи зеленчуци е чудесен вариант. Бобена или картофена салата също много подхождат.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Хрупкави пилешки бутчета на фурна

Няма коментари:

Публикуване на коментар