Тази
седмица бях много щастлива, защото страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук достигна и надхвърли 1000
приятели. Което за някой може да е смешно малко, но за мен е разкошно,
вдъхновяващо, неописуемо усещане. Не мога да почерпя всеки от над 1000-та
фейсбук читатели на блога, нито мога да почерпя всички вас, които случайно или
редовно влизате и четете блога Пътеводител на галактическия кулинар, но пък
поводът беше твърде празничен за мен, за да го отмина. Затова спретнах едни
бързи малки чийзкейкове с какаова основа, смокиново сладко и ароматна мента.
Този чийзкейк е виртуална благодарност за всички вас – за коментарите,
споделянията във фейсбук, харесванията и въобще вниманието ви.
Продукти:
1
пакет бисквити Еверест от 225 грама
125
грама краве масло
1/4
чаена чаша захар
2
опаковки от по 125 грама
крема сирене
200
гр. заквасена сметана
200
мл. сладко от смокини
листа
прясна мента
ванилова
есенция
Начин
на приготвяне:
Бисквитите
се стриват, докато станат на прах.
Бисквитените
трохи се смесват с маслото до получаване на хомогенна смес (добре е маслото да
се извади от хладилника няколко часа преди да започнете да правите чийзкейка).
Ако
правите мини чийзкейкове, може да разпределите маслено-бисквитената смес във
рингове за сервиране или в силиконови мъфин-формички или в прозрачни стъклени
панички с равно дъно. Ако не ви се занимава с индивидуални порции, ползвайте
малка тавичка или неголяма тортена форма с падащи стени. Маслено-бисквитената
смес се изсипва в избраните съдове и се натиска и оформя с длан, докато стане
на много плътен, гладък и равен блат. Съдовете, в който сте оформили блата, се
оставят в хладилника, докато се подготви кремът за десерта.
В
купа се изсипват пакетчетата крема сирене и захарта. Разбъркват се с миксер или
пък просто с лъжица, докато станат на гладък крем.
Към
крема се добавя заквасената сметана. Ако сте ползвали миксер, за да разбиете
крема сиренето и захарта, време е да го приберете – не е добра идея да се
разбива сместа след прибавянето на заквасената сметана – кремът ще се разводни
твърде много. Прибавете малко ванилова
есенция или пакетче ванилова захар и разбъркайте добре всички съставки на крема
с лъжица.
Разпределете
крема върху блата и го загладете.
Върнете
сладкиша отново в хладилника за половин-един час да постегне, след което идва ред да
сложите и сладкото от смокини върху чийзкейка.
Доколкото
в десерта няма желатин, препоръчвам да го приготвите поне 24 часа преди времето
за сервиране (за да може да се е постегнал и по-лесно да го извадите от
формичките). Това няма да е наложително, ако сте приготвили чийзкейка в
стъклени купички и го сервирате в тях.
При
сервирането добавете пресни листенца мента.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар