Страници

неделя, 6 април 2014 г.

Смокинов чийзкейк



Смокинов чийзкейк

Тази седмица бях много щастлива, защото страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук достигна и надхвърли 1000 приятели. Което за някой може да е смешно малко, но за мен е разкошно, вдъхновяващо, неописуемо усещане. Не мога да почерпя всеки от над 1000-та фейсбук читатели на блога, нито мога да почерпя всички вас, които случайно или редовно влизате и четете блога Пътеводител на галактическия кулинар, но пък поводът беше твърде празничен за мен, за да го отмина. Затова спретнах едни бързи малки чийзкейкове с какаова основа, смокиново сладко и ароматна мента. Този чийзкейк е виртуална благодарност за всички вас – за коментарите, споделянията във фейсбук, харесванията и въобще вниманието ви.

Продукти:

1 пакет бисквити Еверест от 225 грама
125 грама краве масло
1/4 чаена чаша захар
2 опаковки от по 125 грама крема сирене
200 гр. заквасена сметана
200 мл. сладко от смокини
листа прясна мента
ванилова есенция

Начин на приготвяне:

Бисквитите се стриват, докато станат на прах.

Бисквитените трохи се смесват с маслото до получаване на хомогенна смес (добре е маслото да се извади от хладилника няколко часа преди да започнете да правите чийзкейка).

Ако правите мини чийзкейкове, може да разпределите маслено-бисквитената смес във рингове за сервиране или в силиконови мъфин-формички или в прозрачни стъклени панички с равно дъно. Ако не ви се занимава с индивидуални порции, ползвайте малка тавичка или неголяма тортена форма с падащи стени. Маслено-бисквитената смес се изсипва в избраните съдове и се натиска и оформя с длан, докато стане на много плътен, гладък и равен блат. Съдовете, в който сте оформили блата, се оставят в хладилника, докато се подготви кремът за десерта.

В купа се изсипват пакетчетата крема сирене и захарта. Разбъркват се с миксер или пък просто с лъжица, докато станат на гладък крем.

Към крема се добавя заквасената сметана. Ако сте ползвали миксер, за да разбиете крема сиренето и захарта, време е да го приберете – не е добра идея да се разбива сместа след прибавянето на заквасената сметана – кремът ще се разводни твърде много. Прибавете малко ванилова есенция или пакетче ванилова захар и разбъркайте добре всички съставки на крема с лъжица.

Разпределете крема върху блата и го загладете.

Върнете сладкиша отново в хладилника за половин-един час да постегне, след което идва ред да сложите и сладкото от смокини върху чийзкейка.

Доколкото в десерта няма желатин, препоръчвам да го приготвите поне 24 часа преди времето за сервиране (за да може да се е постегнал и по-лесно да го извадите от формичките). Това няма да е наложително, ако сте приготвили чийзкейка в стъклени купички и го сервирате в тях.

При сервирането добавете пресни листенца мента.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар