Страници

неделя, 13 април 2014 г.

Киш Лорен



Киш Лорен

Киш Лорен е ястие от района на Нанси, Лотарингия. Това е специалитет на областта, който се приготвя с бекон, като в оригиналната рецепта не се ползва кашкавал/сирене (аз обаче ползвах кашкавал). Това е ястието, което традиционно се сервира, за да се отпразнува началото на пролетта на 1-ви май. Странни французи – вместо да сервират нещо леко и с пресни зелени продукти, те са избрали да празнуват пролетта с бая тежко ястие, но за сметка на това пък страшно вкусно. Моята рецепта е по-скоро импровизация на тема киш Лорен, тъй като аз добавих и кашкавал, освен това не направих най-класическото тесто за тази рецепта – то съдържа и яйце, което аз пропуснах. Но кишовете принципно търпят много импровизации – те са класика в жанра „почисти хладилник”.

Продукти:

За тестото:
200 гр. брашно
щипка сол
100 гр. изстудено масло, нарязано на парчета
2-3 супени лъжици ледено студена вода

За плънката:
3 яйца
300 мл. заквасена сметана
100 мл. прясно мляко 
стрък зелен лук
250 гр. настърган кашкавал
200 гр. бекон
25 гр.масло
сол
черен пипер
мащерка

Начин на приготвяне:

За приготвяне на тестото брашното, солта и маслото трябва да се смесят, като сместа трябва да стои на трохи. Към тях се добавя ледено студената вода, която стяга тестото.

Тестото на бърза ръка се оформя на топка, която се увива във фолио и се оставя в хладилника за поне половин час.

След като тестото се охлади добре, то се разточва и се слага във формата, в която ще печете киша. Аз използвах 25 см. форма за пай. Тестото трябва да излиза около 1 сантиметър над формата. За моята форма замесеното количество тесто беше малко в повече, затова разпределих излишното тесто и в три формички за тарталети.

Тестото във формите се надупчва с вилица на много места, включително тестото по стените на съдовете. Върху тестото се слага хартия за печене, а върху хартията се поставя стар боб или ориз, за да може при печенето основата за киша да не се надигне.

Така приготвеното и покрито тесто се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече за 10 минути, след което съдът се вади, остраняват се боба/ориза и хартията за печене, фурната се намалява на 180 градуса и формата с тестото се връща за още 3-5 минути във фурната – тестото трябва да бъде много светло на цвят, не го оставяйте твърде дълго да се пече.

В тиган се загрява маслото, добавя се нарязания на тънки ивици бекон и се запържва до придобиване на златисто-кафяв оттенък. Когато е готов, беконът се изважда върху кухненска хартия, за да се отцеди част от мазнината.



В купа се разбиват заквасената сметана, яйцата, млякото, нарязания зелен лук, солта, черния пипер и мащерката.

Когато тестото се извади от фурната, върху него се разпределя настъргания кашкавал, върху кашкавала се поставят парченцата бекон и последно се излива и сместа от сметаната, яйцата, млякото, лука и подправките.

Кишът се пече за 30 минути на 180 градуса. След изваждането от печката, кишът се оставя за 5 минути във формата, след което незабавно се сервира.  

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Киш Лорен

Няма коментари:

Публикуване на коментар