Когато
бях още ученичка, баба и дядо всяка година месиха и приготвяха огромно
количество домашни козунаци – за цялата рода – с цял казан тесто, със стафиди вътре
и с красиво подредени белени бадеми отгоре. Естествено в момента, в който козунаците
бяха опечени и извадени от фурната, аз започвах да ги обикалям и да се чудя кое
бадемче да си отчупя и да си хапна, така че да не си личи особено много каква
съм я свършила. Обикновено успявах скришно да изям 4-5 бадема, докато се усетят
какво правя. А може да са се усещали още веднага, щом почна да се въртя около топлите
козунаци, и да са ме оставяли да си отчупя няколко бадемчета, знам ли. Та
тестото за тези козунаци – огромно 5-6-10-килограмово парче, се вдигаше високо
във въздуха и се хвърляше със все сила върху работния плот и така 200-300 пъти.
Ставаха уникално вкусни козунаци с невероятни конци. Разбира се, това се
случваше на цената на един пълен ден работа за няколко човека. Спомняйки си за
процедурата с месенето и с биенето на козунаците, мислено се пренесох в
детските години и ми стана толкова хубаво. Обаче тъй като от половин година съм
горд собственик на машина за хляб, тази година нямам намерение нищо да блъскам
в плота – реших, че ще изпробвам нещо ново. В интернет, в блога http://angellovescooking.blogspot.com
попаднах на точно това, което търсех – рецепта за козунак със заквасена сметана,
за приготвянето на който се ползва машина за хляб (разбира се, ползването на
машина не е задължително, но доста облекчава месенето) и освен всичко друго досега
не бях чувала за рецепта за козунак със заквасена сметана и определено бях
много любопитна да го приготвя и опитам. Рецептата леко видоизмених – подсладих допълнително,
добавих прясно изцеден сок от грейпфрут, портокал и лимон, прибавих и
настъргана лимонова кора, както и бял ром.
Продукти:
За
тестото:
3 яйца +
1 жълтък, леко разбити
200 г
захар
11 г суха
мая
200 г
заквасена сметана
60 гр.разтопено
масло
40 мл
олио
щипка сол
3 с.л. прясно
изцеден сок от лимон, грейпфрут и портокал /бях правила фреш от тези плодове за
закуска, така че ползвах малко от него/
1 ампула
ванилова есенция
1 с.л. бял ром
настъргана
кора от 1 лимон
650 гр. брашно
допълнително
олио за оформяне на козунаците
100 гр.
стафиди
100 гр.
орехи
За намазване върху козунака:
1 белтък
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
В купа забърках смес от 3-те яйца и допълнителния
жълтък, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло, олиото, солта, фреша
от плодове, рома, ваниловата есенция и настърганата лимонова кора. Изсипах
тази смес в машината за хляб и включих машината на програма месене на тесто. В друга купа се смесват добре брашното и сухата мая. При
отворен капак, докато бъркалките на машината за хляб се въртят, малко по малко се
добавя сместа от брашното и суха мая, като преди да сипете следващата дозичка брашно с мая, тестото трябва
да е поело предишната. Целта е да се получи меко и еластично тесто, което само да
се отделя от стените на контейнера. Когато този ефект се постигне, машината за
хляб се изключва, капакът и се затваря и програмата за месене на тесто се
стартира отново.
След като програмата за месене на тесто приключи
(включително фазите на втасване), тъй като ми се стори, че тестото не е
достатъчно втасало, покрих тестото с кърпа и преместих контейнера с тестото от
машината директно в предварително загрята на 50 градуса и след това изключена фурна. Държах го във фурната около час и щом го
извадих вече беше втасало повече от чудесно.
Втасалото тесто извадих върху добре намазнения
работен плот и разделих на три равни части. От всяка от тези топки оформих
правоъгълник от тесто. Посипах парченца орехи и предварително накиснатите във
вода стафиди равномерно върху правоъгълниците и завих правоъгълниците по
дължина на руло.
Рулата от тестото трябва да се усучат добре – въртите единия
край на рулото, при което то се усуква цялото и се разтегля на дължина. Всяко
от рулата ми стана по около 65-70 см.
С две от рулата направих съвсем импровизирана плитка (то си и личи, следващият път ще се постарая повече с плетенето) в дългата кексова форма с размери 30 см. на 11,5 см., а третото руло увих в малка тортена формичка с падащи стени. Преди да преместя козунаците в
съдовете за печене, бях намазнила добре дъната и стените на формите.
Оставих козунаците да втасат до удвояване на
обема им в предварително загрята на 50 градуса и след това изключена фурна.
Намазах козунаците с разбития на сняг един белтък
и посипах върху тях захар.
Пекох козунаците точно според указанията в блога http://angellovescooking.blogspot.com
– отначало на 100-110 градуса с вентилатор за 10-15 минути, а след това
за още 30-35 минути на 160-180 градуса с вентилатор. Когато се постигне желания
цвят на козунака, в случай че той все още не е добре опечен (проверява се с
дървена клечка или шиш – клечката трябва да излиза суха, без трохи по нея, за да
е готов козунакът), козунакът се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.
Щом козунаците са опечени, те се изваждат от
фурната, оставят се за няколко минути да поизстинат и се вадят от формите. И
после следва „Атакаааа!”.
Ето и линк към рецептата, която с леки изменения
ползвах, за да се получи този страхотен козунак: http://angellovescooking.blogspot.com/2012/04/sour-cream-easter-bread.html.
Съдейки по това, че моят козунак стана невероятен на много фини конци, съм убедена, че козунакът от
линка по-горе също е феноменален.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Здравейте, каква машина за хляб използвате? Искам и аз да се сдобия с такава :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Катрин.
Привет, Катрин, машината ми е SilverCrest, с 2 бъркалки, купена от Lidl - засега съм доволна от всичко, което съм правила с нея.
Изтриване