Страници

понеделник, 14 април 2014 г.

Козунак със заквасена сметана, стафиди и орехи



Козунак със заквасена сметана, стафиди и орехи

Когато бях още ученичка, баба и дядо всяка година месиха и приготвяха огромно количество домашни козунаци – за цялата рода – с цял казан тесто, със стафиди вътре и с красиво подредени белени бадеми отгоре. Естествено в момента, в който козунаците бяха опечени и извадени от фурната, аз започвах да ги обикалям и да се чудя кое бадемче да си отчупя и да си хапна, така че да не си личи особено много каква съм я свършила. Обикновено успявах скришно да изям 4-5 бадема, докато се усетят какво правя. А може да са се усещали още веднага, щом почна да се въртя около топлите козунаци, и да са ме оставяли да си отчупя няколко бадемчета, знам ли. Та тестото за тези козунаци – огромно 5-6-10-килограмово парче, се вдигаше високо във въздуха и се хвърляше със все сила върху работния плот и така 200-300 пъти. Ставаха уникално вкусни козунаци с невероятни конци. Разбира се, това се случваше на цената на един пълен ден работа за няколко човека. Спомняйки си за процедурата с месенето и с биенето на козунаците, мислено се пренесох в детските години и ми стана толкова хубаво. Обаче тъй като от половин година съм горд собственик на машина за хляб, тази година нямам намерение нищо да блъскам в плота – реших, че ще изпробвам нещо ново. В интернет, в блога http://angellovescooking.blogspot.com попаднах на точно това, което търсех – рецепта за козунак със заквасена сметана, за приготвянето на който се ползва машина за хляб (разбира се, ползването на машина не е задължително, но доста облекчава месенето) и освен всичко друго досега не бях чувала за рецепта за козунак със заквасена сметана и определено бях много любопитна да го приготвя и опитам. Рецептата леко видоизмених – подсладих допълнително, добавих прясно изцеден сок от грейпфрут, портокал и лимон, прибавих и настъргана лимонова кора, както и бял ром.

Продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
11 г суха мая
200 г заквасена сметана
60 гр.разтопено масло
40 мл олио
щипка сол
3 с.л. прясно изцеден сок от лимон, грейпфрут и портокал /бях правила фреш от тези плодове за закуска, така че ползвах малко от него/
1 ампула ванилова есенция
1 с.л. бял ром
настъргана кора от 1 лимон
650 гр. брашно
допълнително олио за оформяне на козунаците
100 гр. стафиди
100 гр. орехи

За намазване върху козунака:
1 белтък
1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

В купа забърках смес от 3-те яйца и допълнителния жълтък, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло, олиото, солта, фреша от плодове, рома, ваниловата есенция и настърганата лимонова кора. Изсипах тази смес в машината за хляб и включих машината на програма месене на тесто. В друга купа се смесват добре брашното и сухата мая. При отворен капак, докато бъркалките на машината за хляб се въртят, малко по малко се добавя сместа от брашното и суха мая, като преди да сипете следващата дозичка брашно с мая, тестото трябва да е поело предишната. Целта е да се получи меко и еластично тесто, което само да се отделя от стените на контейнера. Когато този ефект се постигне, машината за хляб се изключва, капакът и се затваря и програмата за месене на тесто се стартира отново.

След като програмата за месене на тесто приключи (включително фазите на втасване), тъй като ми се стори, че тестото не е достатъчно втасало, покрих тестото с кърпа и преместих контейнера с тестото от машината директно в предварително загрята на 50 градуса и след това изключена фурна. Държах го във фурната около час и щом го извадих вече беше втасало повече от чудесно.

Втасалото тесто извадих върху добре намазнения работен плот и разделих на три равни части. От всяка от тези топки оформих правоъгълник от тесто. Посипах парченца орехи и предварително накиснатите във вода стафиди равномерно върху правоъгълниците и завих правоъгълниците по дължина на руло. 


Рулата от тестото трябва да се усучат добре – въртите единия край на рулото, при което то се усуква цялото и се разтегля на дължина. Всяко от рулата ми стана по около 65-70 см.


С две от рулата направих съвсем импровизирана плитка (то си и личи, следващият път ще се постарая повече с плетенето) в дългата кексова форма с размери 30 см. на 11,5 см., а третото руло увих в малка тортена формичка с падащи стени. Преди да преместя козунаците в съдовете за печене, бях намазнила добре дъната и стените на формите.


Оставих козунаците да втасат до удвояване на обема им в предварително загрята на 50 градуса и след това изключена фурна.


Намазах козунаците с разбития на сняг един белтък и посипах върху тях захар.

Пекох козунаците точно според указанията в блога http://angellovescooking.blogspot.com – отначало на 100-110 градуса с вентилатор за 10-15 минути, а след това за още 30-35 минути на 160-180 градуса с вентилатор. Когато се постигне желания цвят на козунака, в случай че той все още не е добре опечен (проверява се с дървена клечка или шиш – клечката трябва да излиза суха, без трохи по нея, за да е готов козунакът), козунакът се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.

Щом козунаците са опечени, те се изваждат от фурната, оставят се за няколко минути да поизстинат и се вадят от формите. И после следва „Атакаааа!”.

Козунак със заквасена сметана, стафиди и орехи


Козунак със заквасена сметана, стафиди и орехи

Ето и линк към рецептата, която с леки изменения ползвах, за да се получи този страхотен козунак: http://angellovescooking.blogspot.com/2012/04/sour-cream-easter-bread.html. Съдейки по това, че моят козунак стана невероятен на много фини конци, съм убедена, че козунакът от линка по-горе също е феноменален.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Козунак със заквасена сметана, стафиди и орехи

2 коментара:

  1. Здравейте, каква машина за хляб използвате? Искам и аз да се сдобия с такава :)
    Поздрави, Катрин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Катрин, машината ми е SilverCrest, с 2 бъркалки, купена от Lidl - засега съм доволна от всичко, което съм правила с нея.

      Изтриване