Наскоро научих рецептата за ирландско рагу, тя гласи следното: "Вземете агнешко месо, картофи, лук и три литра бира "Гинес". Изпийте "Гинес"-а и махнете за бога тия продукти". Не че не се е случвало да готвя по сходни с ирландското рагу рецепти, но днешният случай не беше такъв - оставих голяма част от бирата да се изстудява в хладилника и извадих агнешкото, картофите, морковите и само едно кенче от 0,5 литра бира. Великден
тропа на вратата, обаче вкъщи нямахме толкова търпение да чакаме великденското
агнешко (Възкресение Христово! - това е голям празник, казаха си търговците на яйца и агнешко, качвайки цените...). Затова изпреварихме празника и напълнихме един гювеч с голямо парче
агнешко, цели картофки и морковчета, ароматни подправки. Стана разкошно, затова и не мога да не споделя рецептата – за Великден обичайно агнешкото се сервира с
дроб-сърма, но ако искате да разнообразите малко трапезата и да се кривнете от
празничните традиции, горещо ви препоръчвам да приготвите агнешкото с картофки
в гювеч. Става адски крехко, сочно и уникално вкусно.
Продукти:
2
-2,5 кг. агнешка предна четвърт / агнешка плешка / агнешки бут
2,5
кг. картофи
3-4
моркова
сол
черен
пипер
червен
пипер
розмарин
мащерка
джоджен
3-4
супени лъжици зехтин
3-4
супени лъжици балсамов оцет
4-5
супени лъжици олио
300
мл. бира
300
мл. топла вода
Начин на приготвяне:
Рецептата
може да се приготви с каквото агнешко обичате и имате под ръка. В моя случай
разполагах с агнешка предна четвърт – парче от 2,200 кг. Много вкусна рецепта за крехко агнешко,
която съм приготвяла с агнешка плешка и зелен лук, може да видите и тук: Агнешка плешка
на фурна.
Но сега за агнешкото с картофки в гювеч - агнешкото
се измива и се поръсва от всички страни със сол, черен и червен пипер, мащерка,
розмарин и джоджен. Месото се залива със зехтина и балсамовия оцет, след което
всички подправки се размазват с ръка по месото, за да може и зехтина и
балсамовия оцет да се разпределят добре по парчето.
Месото
се покрива с алуминиево фолио и се оставя да престои няколко часа, за да поеме
добре от аромата на подправките.
Малко
преди да започнете да печете агнешкото, се обелват по-дребни картофи, изсипват
се в гювеча, към тях се добавят едри парчета моркови. Картофите и морковите се
овкусяват със сол, черен пипер и олио.
При зеленчуците
в гювеча се изсипват 300 мл. бира и 300 мл. топла вода, всичко се разбърква
добре и в средата се прави място на месото. Ето така изглеждаше ястието, преди
да го метна във фурната:
Гювечът
се слага в студена фурна, която се включва на 180 градуса. На тази температура,
предвид големината на месото, ястието се готви за час и половина, а после още 2
часа се пече на 150 градуса, след което капакът на гювеча се маха, за да може
месото да се запече, а част от соса да се изпари. Допечете ястието без капак за
още половин-един час – ще се ориентирате по цвета на месото.
Трябва
да имате предвид, че ако месото ви е повече – например 3-4 килограмово парче,
трябва да го печете по-дълго време.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Ммм ;) Звучи ми вкусно и интерсно! Ще а изпробвам :) ))
ОтговорИзтриване