Страници

сряда, 9 април 2014 г.

Агнешко с картофи в гювеч



Агнешко с картофи в гювеч

Наскоро научих рецептата за ирландско рагу, тя гласи следното: "Вземете агнешко месо, картофи, лук и три литра бира "Гинес". Изпийте "Гинес"-а и махнете за бога тия продукти". Не че не се е случвало да готвя по сходни с ирландското рагу рецепти, но днешният случай не беше такъв - оставих голяма част от бирата да се изстудява в хладилника и извадих агнешкото, картофите, морковите и само едно кенче от 0,5 литра бира. Великден тропа на вратата, обаче вкъщи нямахме толкова търпение да чакаме великденското агнешко (Възкресение Христово! - това е голям празник, казаха си търговците на яйца и агнешко, качвайки цените...). Затова изпреварихме празника и напълнихме един гювеч с голямо парче агнешко, цели картофки и морковчета, ароматни подправки. Стана разкошно, затова и не мога да не споделя рецептата – за Великден обичайно агнешкото се сервира с дроб-сърма, но ако искате да разнообразите малко трапезата и да се кривнете от празничните традиции, горещо ви препоръчвам да приготвите агнешкото с картофки в гювеч. Става адски крехко, сочно и уникално вкусно. 

Продукти:

2 -2,5 кг. агнешка предна четвърт / агнешка плешка / агнешки бут
2,5 кг. картофи
3-4 моркова
сол
черен пипер
червен пипер
розмарин
мащерка
джоджен
3-4 супени лъжици зехтин
3-4 супени лъжици балсамов оцет
4-5 супени лъжици олио
300 мл. бира
300 мл. топла вода

Начин на приготвяне:

Рецептата може да се приготви с каквото агнешко обичате и имате под ръка. В моя случай разполагах с агнешка предна четвърт – парче от 2,200 кг. Много вкусна рецепта за крехко агнешко, която съм приготвяла с агнешка плешка и зелен лук, може да видите и тук: Агнешка плешка на фурна.

Но сега за агнешкото с картофки в гювеч - агнешкото се измива и се поръсва от всички страни със сол, черен и червен пипер, мащерка, розмарин и джоджен. Месото се залива със зехтина и балсамовия оцет, след което всички подправки се размазват с ръка по месото, за да може и зехтина и балсамовия оцет да се разпределят добре по парчето.

Месото се покрива с алуминиево фолио и се оставя да престои няколко часа, за да поеме добре от аромата на подправките.

Малко преди да започнете да печете агнешкото, се обелват по-дребни картофи, изсипват се в гювеча, към тях се добавят едри парчета моркови. Картофите и морковите се овкусяват със сол, черен пипер и олио.

При зеленчуците в гювеча се изсипват 300 мл. бира и 300 мл. топла вода, всичко се разбърква добре и в средата се прави място на месото. Ето така изглеждаше ястието, преди да го метна във фурната:

Агнешко с картофи в гювеч

Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на 180 градуса. На тази температура, предвид големината на месото, ястието се готви за час и половина, а после още 2 часа се пече на 150 градуса, след което капакът на гювеча се маха, за да може месото да се запече, а част от соса да се изпари. Допечете ястието без капак за още половин-един час – ще се ориентирате по цвета на месото.

Трябва да имате предвид, че ако месото ви е повече – например 3-4 килограмово парче, трябва да го печете по-дълго време.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Агнешко с картофи в гювеч

1 коментар: