Страници

вторник, 15 април 2014 г.

Грилована сьомга с гриловани зеленчуци


Козунак със заквасена сметана, стафиди и орехи



Има рецепти, които са феноменално прости. И тъкмо защото са прости, хората сякаш ги избягват, търсейки нещо сложно и засукано, а всъщност много често най-добрият резултат се постига по най-лесния и прост начин. Такава е и днешната рецепта – семпла, лесна и невероятно вкусна. Може да я приготвите с филе (било то с кожа или без) или с котлети от сьомга. Когато хапвахме, в съзнанието ми натрапчиво изплува пожеланието „Когато сме зле, все така да сме”. Толкова вкусно и балансирано беше всичко, че по-добре нямаше как да стане. Или поне все още не съм открила как да стане. Сега, два часа след като ометохме сьомгата до последната хапка, а от зеленчуците остана само спомен, вече е време да споделя и рецептата.


Продукти:

За грилованата сьомга:
филета сьомга
сол
черен пипер
зехтин
копър
лимон

За грилованите зеленчуци:
стар лук
тиквички
оранжеви чушки
домати
сол
зехтин
балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Първо пригответе зеленчуците, защото сьомгата трябва да се сервира гореща.

Зеленчуците се измиват и нарязват на парчета. Може да ползвате и други зеленчуци – моркови, патладжани, зелени и червени чушки - също стават чудесно на скара или оребрен тиган.

Зеленчуци се овкусяват със сол, зехтин и балсамов оцет от всички страни и се оставят за половин час да си поемат от марината.

Зеленчуците се запичат на скара или оребрен тиган.

Ако желаете да се задушат, след като ги свалите от скарата ги оставете в купа или тенджера с капак. Знаейки, че ще ги сервирам със сьомга, аз не сметнах за нужно да ги задушавам – харесва ми тиквичките да са по-твърди и стегнати, когато са гарнитура към нежна и топяща се в устата сьомга.

И като казах сьомга – филетата се измиват; ако по месото напипвате някакви кости, ги извадете преди да печете рибата (става лесно и с ръце, и с пинсета). В случай че по филето има кожа, непременно проверете дали не са останали люспи от рибата по нея.

Рибата се овкусява със сол, черен пипер, зехтин и това е всичко – мята се директно в добре сгорещения грил-тиган или върху горещата скара. Ако скарата ви е добре загрята, рибата ще стане много бързо – не повече от 5 минути от едната страна и по-малко време от втората.

Щом извадите рибата от тигана, я поръсете със ситно нарязан копър, изцедете върху нея малко лимонов сок и сервирайте незабавно – най-вкусна е, когато е гореща. И когато се консумира с добре изстудено бяло вино.

Ако и вие като мен сте големи любители на сьомгата и още не сте решили как точно да я приготвите, може да погледнете и тези две чудесни рецепти за сьомга, с които гарантирано ще си оближете пръстите: Сьомга на тиган с ароматни подправки и Сьомга на плоча.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар