Има
рецепти, които са феноменално прости. И тъкмо защото са прости, хората сякаш ги
избягват, търсейки нещо сложно и засукано, а всъщност много често най-добрият
резултат се постига по най-лесния и прост начин. Такава е и днешната рецепта –
семпла, лесна и невероятно вкусна. Може да я приготвите с филе (било то с кожа
или без) или с котлети от сьомга. Когато хапвахме, в съзнанието ми натрапчиво
изплува пожеланието „Когато сме зле, все така да сме”. Толкова вкусно и
балансирано беше всичко, че по-добре нямаше как да стане. Или поне все още не
съм открила как да стане. Сега, два часа след като ометохме сьомгата до
последната хапка, а от зеленчуците остана само спомен, вече е време да споделя
и рецептата.
Продукти:
За грилованата сьомга:
филета сьомга
сол
черен пипер
зехтин
копър
лимон
За грилованите зеленчуци:
стар лук
тиквички
оранжеви чушки
домати
сол
зехтин
балсамов оцет
Начин
на приготвяне:
Първо пригответе зеленчуците, защото сьомгата
трябва да се сервира гореща.
Зеленчуците се измиват и нарязват на парчета.
Може да ползвате и други зеленчуци – моркови, патладжани, зелени и червени
чушки - също стават чудесно на скара или оребрен тиган.
Зеленчуци се овкусяват със сол, зехтин и
балсамов оцет от всички страни и се оставят за половин час да си поемат от
марината.
Зеленчуците се запичат на скара или оребрен
тиган.
Ако желаете да се задушат, след като ги
свалите от скарата ги оставете в купа или тенджера с капак. Знаейки, че ще ги
сервирам със сьомга, аз не сметнах за нужно да ги задушавам – харесва ми
тиквичките да са по-твърди и стегнати, когато са гарнитура към нежна и топяща
се в устата сьомга.
И
като казах сьомга – филетата се измиват; ако по месото напипвате някакви кости,
ги извадете преди да печете рибата (става лесно и с ръце, и с пинсета). В случай
че по филето има кожа, непременно проверете дали не са останали люспи от рибата
по нея.
Рибата
се овкусява със сол, черен пипер, зехтин и това е всичко – мята се директно в
добре сгорещения грил-тиган или върху горещата скара. Ако скарата ви е добре
загрята, рибата ще стане много бързо – не повече от 5 минути от едната страна и
по-малко време от втората.
Щом
извадите рибата от тигана, я поръсете със ситно нарязан копър, изцедете върху
нея малко лимонов сок и сервирайте незабавно – най-вкусна е, когато е гореща. И
когато се консумира с добре изстудено бяло вино.
Ако
и вие като мен сте големи любители на сьомгата и още не сте решили как точно да
я приготвите, може да погледнете и тези две чудесни рецепти за сьомга, с които
гарантирано ще си оближете пръстите: Сьомга на тиган
с ароматни подправки и Сьомга на плоча.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар