Страници

неделя, 20 април 2014 г.

Дроб-сарма

Дроб-сарма

За тази дроб-сарма, ако трябва да съм честна, нямам особени заслуги - моето участие беше основно в нарязването на ситно на агнешките дреболийки - в нашия комплект това бяха сърце, бял и черен дроб. Но пък вкусът й ме задължава да споделя рецептата, защото дори да не си я приготвите за Великден, Гергьовден е съвсем скоро. Автор на ястието е родителското ми тяло, а в ролята на основен дегустатор-унищожител на вкусната дроб-сарма съм аз. Не мога да се наситя на чудесния вкус, а и кой би могъл - стандартно се яде два пъти в годината, затова пък е направена в една от двете най-големи тави, с които мама разполага - в другата щеше да бъде агнешкото печено, но в крайна сметка него пък го метнахме в гювеча. Дано гостите за Великден дойдат скоро, защото иначе ще видят дроб-сарма през крив макарон. Или ще трябва да я сервираме в мини порцийки под формата на хапки - по една хапка на човек. Ако ме оставят близо до дроб-сармата, повече от това няма шанс да остане.

Продукти:

За основата на ястието:
комплект агнешка дроб-сарма (нашият беше 1,5 кг., така че количеството на другите съставки е съобразено с месото - ако агнешките дреболии, които сте купили, са повече/по-малко, трябва съответно да увеличите/намалите ориза и зелениите)
2 връзки зелен лук
1-2 стръка пресен чесън
400 гр. ориз
олио
сол
черен пипер
джоджен
дафинов лист

За заливката:
2 яйца
1/2 кафена чашка брашно
1 кофичка кисело мляко
джоджен

Начин на приготвяне:

Месата от комплекта дроб-сарма се измиват и се слагат да се варят във вода заедно със сол, черен пипер и дафинов лист. След като заврат, водата се припенва, а щом мръвките се сварят, за всеки случай (най-вече ако не сте били особено старателни с изваждането на пяната от тенджерата), можете да прецедите булъона през цедка.

Сварените дреболии се измиват със студена вода, за да се охладят, и се нарязват на дребни парчета.

В тиган/тенджера със сгорещена мазнина се изсипват нарязаните на ситно дреболийки и малко сух джоджен - пържете дреболийките на части, за да става по-бързо, по-лесно и по-добре. Изсипете запържените дреболийки в тавата, в която ще печете ястието. След като всички мръвчици от дроб-сармата са запържени, в същата мазнина запържете и нарязаните на ситно две връзки зелен лук и 1-2 стръка пресен чесън. След като зелениите се позапържат, добавете към тях 400 гр. ориз (1 паничка), сол, черен пипер и още джоджен - това е основната подправка за дроб-сармата, както може би вече усещате - слага се почти на всички етапи от приготвянето на ястието.

След като оризът се позапържи леко, при него се изсипва прецеденият бульон от варенето на дроб-сармата. Съотношението ориз към бульон трябва да е 1:4, така че ако бульонът не ви стигне, добавете топла вода до получаване на правилното съотношение.

След добавянето на бульона (и евентуално водата) оризът се изсипва в тавата при вече запържената дроб-сарма. Съставките в тавата се разбъркват добре

Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за половин час.

Дроб-сармата се залива със заливката, приготвена от 2 разбити яйца, брашното, кофичката кисело мляко и малко сух джоджен. Ястието се оставя още малко във фурната да се запече докато постигнете цвета, който желаете - в нашия случай не чакахме заливката много-много и извадихме тавата, докато заливката беше още сравнително светла.

Въпросната дроб-сарма се сервира (за питието ще си замълча - нека всеки избере каквото най-много му приляга към ястието) с голямо парче агнешко печено или още по-добре с агнешко печено, разкъсано и сервирано в плата - за да може всеки да си хване каквато мръвка ме у на сърце. Не забравяйте да метнете на масата и кофичка кисело мляко, за да може всеки да си сипе по 1-2-3 лъжици върху ястието.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Дроб-сарма

1 коментар:

  1. Това най - добрата и истинска рецепта за дробсърма , която съм прочела !

    ОтговорИзтриване